In onderstaande tabel vind je de dagelijkse stand van de BEL-20. Deze tabel consulteer je best vanaf 18.00 na dat de beurs gesloten is.

In de laatste 2 kolommen staan 2 indicatoren die voor mij persoonlijk aangeven of een aandeel interessant is of niet. De ene om op CFD's te handelen de andere op de lange termijn.

OP LANGE TERMIJN 

De kolom bdummy geeft historisch weer of het aandeel in een stijgende of dalende lijn zit. Dit kun je merken aan de 3 voorgaande AVGDIF kolommen die

  • sinds 2009 (AVGDIF)
  • sinds de laatste 6 maand (AVGDIF6M)
  • sinds de laatste 3 maand (AVGDIF3M)
     

de gemiddelde koerswijziging van een aandeel weergeeft. Het gaat om data die ik al sinds 2009 zelf verzamel. Wanneer de schommeling van de laatste 3 maand groter is dan die van de laatste 6 maand en die weer groter is dan het historisch gemiddelde sinds 2009 geef ik het aandeel het Beursdummy logo 

In principe wanneer de 3 AVGDIF (average difference of gemiddeld verschil) kolommen positief zijn zonder mekaar telkens te overtreffen kunnen dit best ook interessante aandelen op lange termijn zijn maar houd wel in de gaten wanneer het gemiddeld verschil op 3 of 6 maanden plots lager ligt dan het historisch gemiddelde.

OP KORTE TERMIJN 

De kolom +500 geeft weer of een aandeel de volgende dag potentieel heeft om een kleine stijging te maken zodat ik deze via een CFD kan aankopen en op een koersschommeling van minimum 1% mag rekenen. De berekening gebeurt volgens een bepaald algoritme die tot het geheimenrecept van Beursdummy behoort smiley 
1% lijkt niet veel maar op bv. 2000 euro die via een CFD soms al voor 200 euro kan aangekocht worden betekent dit toch al 20 euro. Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar als ik elke dag 20 euro zou kunnen verdienen dan moet ik niet lang twijfelen smiley In combinatie met een parttime job lijkt me dit toch een mooie aanvulling op het inkomen.

In de kolommen HOOG/LAAG%, HOOG/SLOT en LAAG/SLOT wordt met een donkergrijze kleur aangegeven wanneer het aandeel vandaag een koersschommeling van meer dan 5% heeft ondergaan en een lichtere grijze kleur wanneer het aandeel een schommeling van meer dan 2% heeft ondergaan. Het heeft dus eventueel potentie om morgen even volatiel te zijn.

Ik volg deze cijfers dagelijks op en bekijk welke aandelen grote schommelingen ondergaan om via CFD's op deze schommelingen in te spelen en zo kleine winsten per dag te maken.

 WAT ZIJN CFD'S? 

Bij CFD's handel je in aandelen zonder er ooit zelf eigenaar van te worden. Ze worden vooral gebruikt om op schommelingen op korte termijn in te spelen. Stel je koopt voor 5.000 EURO GOOGLE aandelen dan hoef je bv. maar zelf 200 euro in te leggen. Zo bezit je bv. 10 aandelen aan 500 EURO en heb je voor elk aandeel maar 20 EURO betaald. MAAR als het aandeel 1% daalt verlies je dus 50 EURO (want je hebt een contract aangegaan voor 5.000 EURO). Tov je 200 euro is dat dus al meteen een verlies van 25%!!! 

Het gevaar bestaat dus dat je voor weinig geld veel aandelen kunt verhandelen maar dus ook VEEL SNELLER verlies kunt maken wanneer het fout gaat. Let er dus op dat CFD's een ZEER RISICOVOLLE investering zijn en ik deze zeker niemand wil aanraden zonder over voldoende kennis te beschikken.

Op www.plus500.be kun je een gratis account aanmaken om het eens te testen.