INTRODUCTIE 

Je hoort er vaak genoeg over op het nieuws en misschien heb je (eeuwen geleden) het er in de les economie wel eens over gehad. Velen zijn er rijk van geworden (de vroege GOOGLE investeerders) en velen zijn er arm van geworden (denk maar aan L&H): de "beurs". En toch was je nieuwsgierig genoeg om deze cursus eens te bekijken. Je wilt waarschijnlijk snel rijk worden of werken aan dat appeltje voor de dorst na je pensioen maar je vreest een beetje de gevaren van het beleggen in aandelen.

Je zult gauw merken dat deze cursus eigenlijk geschreven is zonder een duidelijke afbakening in hoofdstukken of belangrijke termen. Allerlei termen worden plots doorheen het "verhaal" naar boven gebracht en af en toe met een paar voorbeeldjes toegelicht. Ik heb dus eerder gekozen om een boekje te schrijven dan een encyclopedie.

Ok, als je er klaar voor bent gaan we samen eens de aandelenmarkt van dichterbij bekijken en eens zien hoe gevaarlijk het daar nu wel is op de beurs.

 WAT ZIJN AANDELEN   

Een aandeel is een stukje dat je in een onderneming investeert. Je koopt dus een stukje van het bedrijf en wordt zo deels eigenaar van de onderneming. Tijdens de aandeelhoudersvergadering heb je nu bijvoorbeeld het recht om je zegje te doen en jouw visie op de toekomst van het bedrijf naar voor te brengen. In ruil voor het geld dat je in de onderneming investeert krijg je hopelijk een deel van de winst die het bedrijf maakt. Dit noemen we het dividend. Een ander en misschien wel belangrijkste voordeel is dat de waarde van het aandeel zelf kan gaan stijgen.

Een voorbeeldje. Een bedrijf kan bepaalde goede vooruitzichten hebben omdat het zonet een fantastisch medicijn tegen reuma heeft ontwikkeld. Beleggers zien de vooruitzichten als de ideale kans om wat geld te gaan verdienen. Tenslotte wanneer het medicijn een succes wordt zal het bedrijf enorme inkomsten gaan verwerven. Hierdoor zal dus de vraag stijgen naar het aandeel waardoor de prijs zal stijgen. Als je nu aandelen had van het bedrijf voor de bekendmaking kwam van het medicijn had je enorme winsten gemaakt. Had je aandelen gekocht tijdens de testfase van het medicijn wanneer er dus nog niet zeker was dat het medicijn wel effectief werkte dan had je iets mindere winsten geboekt. Tenslotte waren er al geruchten over het medicijn waardoor beleggers stilaan meer en meer aandelen begonnen te kopen. Kocht je de aandelen in de periode dat het medicijn in de krant stond beschreven dan was je waarschijnlijk net te laat of kon je nog vlug een klein percentje meepikken.

Het kon natuurlijk ook helemaal anders verlopen. Was het medicijn een flop omdat het te gevaarlijk is of nare bijwerkingen had dan had je misschien wel heel veel geld verloren. Daarom is het dus belangrijk om je te gaan informeren over het bedrijf. Heeft het bedrijf al veel andere successen geboekt, zijn er veel concurrenten aan een gelijkaardig medicijn bezig of is er een andere reden waarom je het nu net wel of net niet moet doen.

De conclusie is dus dat het altijd heel belangrijk is je goed te informeren over een bedrijf waarin je wilt investeren.Even belangrijk, voor een beginner althans is een aandeel zoeken dat je persoonlijk wel ligt. Ben je een computer freak, ga dan misschien op zoek naar een aandeel in de technologiesector. Ben je een persoon met principes kies dan aandelen die buiten de seks-, drank-, en tabaksindustrie liggen. Hou je van merkkledij, champagne en parfums, zoek het dan in de luxesector. Dit maakt het opvolgen van je aandeel en informeren naar het bedrijf een stuk aangenamer. Tenslotte weet jij zelf als hardcore gamer welk genre spelletjes nu goed in de markt liggen of welke kledingmerken al lang weer uit de mode zijn. Daarom heb ik op de koers-pagina van Beursdummy.be naast elk aandeel de sector beschreven. Het maakt het je misschien wat makkelijker bij je eerste keuze.

Na verloop van tijd kun je dan andere aandelen gaan bekijken en weet je al waar je moet op letten. Meestal ga je in het begin toch op zoek naar de "bekende" aandelen en dit zijn meestal diegene die het minst opbrengen omdat ze al zo bekend en gevestigd zijn dat er meestal geen spectaculaire vernieuwingen meer uit de bus komen en dus ook niet meer aantrekkelijk zijn voor beleggers. Uiteraard kan het zijn dat Heineken plots een biertje maakt die wij belgen dan toch eens graag lusten :-) zodat we massaal Heineken-aandelen gaan kopen.

Het gaat dus allemaal om beredeneerd inschatten van wat een bedrijf gaat doen. Dit noemen ze ook wel speculeren.

Zo, nu heb je denk ik toch al enig idee van hoe een aandeel werkt en wat de prijs van een aandeel kan beïnvloeden. Maar wat kan het dan voor me opbrengen denk je. Je had wel al eens gehoord dat mensen op enkele weken tijd grote fortuinen hebben vergaard en je ziet jezelf al zitten in die nieuwe 911 Turbo. Dan heb ik goed nieuws voor je, want het is mogelijk. Alleen zul je er dan met deze cursus niet komen tenzij je al een aardig budget en een grote portie geluk hebt. Want geld maakt geld en met 1.000 EUR heb je er morgen zeker geen 100.000. Dat je met 100.000 EUR over enkele weken 200.000 EUR haalt zie ik wel nog lukken.

We kunnen beleggen in aandelen op korte of lange termijn. Ik leg even de mogelijkheden uit met een budget van 1.000 EUR.

 BELEGGEN OP KORTE EN LANGE TERMIJN  

De korte termijn
Tenzij je goed weet wat je doet zul je op korte termijn met je 1.000 geen spectaculaire kapitalen bij mekaar krijgen. Na enkele weken kan je aandeel misschien 5% gestegen zijn. En heb je theoretisch gezien 50 EUR verdiend. Uiteraard moet je nog je kosten aftrekken maar daar krijg je wat later nog uitleg over eenmaal we een testrit op de virtuele beurs gaan maken. Was het aandeel nu 50% gestegen dan had je 1.500 EUR. Een mooie winst maar daar koop je geen Porsche voor uiteraard. Had je nu 40.000 geïnvesteerd dan leidde dit tot een mooi bedrag van 60.000 EUR (toch al goed voor een kleine Porsche). Je ziet dus dat op korte termijn vooral de inleg belangrijk is in het "snel" verwerven van rijkdom.

De lange termijn
Sinds 1972 bedraagt het gemiddelde rendement op aandelen zo'n 9,4%. Stel je bent 18, gaat net werken en zou graag tegen je 30ste over een leuk spaarpotje kunnen beschikken. We bekijken even wat 1.000 EUR jaarlijks aan 9,4% gedurende 12 jaartjes opbrengt.

Jaar

Totaal Eigen Inleg

Opbrengst einde jaar

Uitleg

1

1.000

1.094

(1.000) + 9,4%

2

2.000

2.290,84

(1.094 + 1.000) + 9,4%

3

3.000

3.600,17

(2.290,84 + 1.000) + 9,4%

4

4.000

5.032,59

(3.600,17 + 1.000) + 9,4%

5

5.000

6.599,65

(5.032,59 + 1.000) + 9,4%

6

6.000

8.314,02

(6.599,65 + 1.000) + 9,4%

7

7.000

10.189,54

(8.314,02 + 1.000) + 9,4%

8

8.000

12.241,36

(10.189,54 + 1.000) + 9,4%

9

9.000

14.486,05

(12.241,36 + 1.000) + 9,4%

10

10.000

16.941,74

(14.486,05 + 1.000) + 9,4%

11

11.000

19.628,27

(16.941,74 + 1.000) + 9,4%

12

12.000

22.567,33

(19.628,27 + 1.000) + 9,4% 

Je ziet dus dat je geld bijna verdubbeld is na die 12 jaar en dat voor maar 1.000 EUR per jaar of een kleine 84 euro per maand. Tijd speelt dus een belangrijke rol zodat het de samengestelde intrest z'n werk kan laten doen. Vergeet wel niet dat de besproken 9,4% gebaseerd is op diversiteit in je portefeuille. Hiermee wordt bedoeld dat je meerdere aandelen uit verschillende sectoren opneemt in je portefeuille. Heb je bv. aandelen in KBC, ING, FORTIS en ABN AMRO dan kun je begrijpen dat bij een moeilijke periode in de banksector waarschijnlijk alle aandelen in waarde zullen dalen. Dus is het handig dat je tegelijkertijd aandelen zou hebben in sectoren die het wel goed deden. Zo zorg je dat je gemiddeld rendement positief blijft. Het zorgt er uiteraard voor dat je geen knallers van rendementen van 30% moet gaan verwachten maar je verlaagt je risico toch een beetje op grote verliezen, uiteraard ten koste van de winst die je kunt maken. Dit wordt diversiteit genoemd.

 DE BROKER   

Aandelen koop je bij een broker. De broker neemt de aan- en verkoop opdrachten aan en gaat dan als "makelaar" een koper en een verkoper bij elkaar brengen om zo tot een overdracht te komen. Dit kan bijvoorbeeld een bank zijn (al dan niet online) of een bedrijf gespecialiseerd in het beleggen van aandelen. Voor deze diensten rekent de broker uiteraard kosten aan. Je kunt zowel persoonlijk, via de telefoon of via internet terecht bij je broker.

 JE EERSTE AANDELEN  

Alvorens je op de beurs gaat "gokken" wil ik je graag meegeven om het eerst eens op een virtuele beurs te gaan proberen. Dit is een website waar je een startkapitaal krijgt en je daarmee kunt doen wat je wilt zonder dat je effectief je eigen geld verspeelt.

Zo zijn er bv. www.beursduivel.be, www.belegger.nl en de Beleggerscompetitie of je kunt in de meeste gevallen ook terecht bij je bank die je via online bankieren toegang geeft tot een virtuele portefeuille.

Tip: Volg de tips van enkele analisten dagelijks op. Noteer hun aan- en verkoopadviezen in bijvoorbeeld een excelsheet of in een notitieboekje en maak wekelijks een analyse van hun gelijken en ongelijken. Doe dit lang genoeg zodat je echt leert dat informatie verzamelen heel belangrijk is. Want na enkele dagen beslis je niet welke analist je voorkeur krijgt. Heb je een analist gevonden die het meestal bij het rechte eind had, probeer dan eens z'n volgende aankoopadvies uit in je virtuele portefeuille.

Uiteraard is het de bedoeling dat je ooit zelf je conclusies en opzoekwerk gaat verrichten maar deze tips helpen je alvast wel het beleggen wat leuker te maken. Er zijn dan ook zo veel aandelen beschikbaar dat een soms onbegonnen werk lijkt ergens te beginnen.

 DE VIRTUELE BEURS  

Bezoek één van de bovenvermelde websites en maak een virtuele portefeuille aan. Nu wordt het pas leuk, we gaan onze eerste aandelen kopen.

Afhankelijk van de website kies je een beurslocatie (meestal is dit de naam van een grote stad), een beurs en vervolgens het aandeel.

De prijs van het aandeel wordt in 3 koersen weergegeven:

1. De laatste koers: dit is de laatste koers die momenteel geldt voor dit aandeel. Eventueel met enige vertraging, meestal 15 minuten. Dat betekent dus dat je de koers ziet van het aandeel 15 minuten daarvoor.

2. De Laatkoers: als je aandelen wilt kopen moeten er uiteraard ook aandelen verkocht worden. Elke bezitter van aandelen die zijn aandelen wenst te verkopen beslist zelf voor hoeveel hij ze laat. De laatkoers is bijgevolg de goedkoopste prijs die je moet betalen om een aandeel te bemachtigen en kan dus iets hoger dan de huidige koers.

3. De Biedkoers: dit is de prijs die "collega-kopers" bereid zijn te betalen om een bepaald aandeel te bemachtigen. Deze zal meestal lager liggen dan de laatste koers want iedereen wil zijn aandelen natuurlijk zo goedkoop mogelijk kopen. Je kunt zo zelf een beetje je aankoopprijs beïnvloeden als je zeker die bepaalde aandelen wenst te bemachtigen.

Vervolgens kies je hoe je je order opgeeft. Bestens, order-limiet of stop limiet-order. Via onderstaand voorbeeld leg ik de verschillen uit.

Een voorbeeld:

Je wenst 100 aandelen te kopen van bedrijf X

Laatste Koers: 57.06 EUR
Biedkoers: 57.00 EUR
Laatkoers: 57.08 EUR

Hieruit blijkt dat de laatste koers 57.06 EUR bedraagt maar dat je het slechts zult kunnen bemachtigen voor 57.08 EUR. Verkopers van deze aandelen willen immers tenminste 57.08 EUR. Andere kopers willen niet meer dan 57.00 EUR (biedkoers) geven dus zo kun je vergelijken hoeveel jij of een ander voor een aandeel willen betalen. Als jij effectief 57.08 EUR (laatkoers) biedt krijg je meteen de aandelen. Deze manier noemen ze bestens. Je wil aan eender welke prijs de aandelen bemachtigen.

Maar het is ook mogelijk om een limiet in te stellen zodat ook jij kunt bepalen dat bv. wanneer het aandeel zakt tot 57.04 EUR jij de aandelen kunt kopen. Stel nu: je stelt een limiet in van 57.04 EUR en de koers zakt van 57.06 EUR naar 57.04 EUR dan ben jij de eerste die de aandelen kunt kopen omdat anderen dit maar wilden doen voor 57.00 EUR. Had je een limiet ingesteld van 56.98 EUR en het aandeel zakt van 57.06 EUR naar 57.00 EUR en niet verder dan had je pech want je limiet werd niet gehaald.

Een derde mogelijkheid is een stop limiet-order plaatsen. De koers op dit moment is 57.06EUR maar je vermoedt dat de koers zal stijgen. Je plaatst dan een stop limiet-order met een (stop-loss) koers van 57.10 EUR EN een limietkoers van 57.20 EUR. Zo bepaal je de marge waarbinnen je wilt aankopen. Als de koers dan stijgt naar 57.10 EUR of hoger, wordt je stop limiet-order een gewone limietorder: de effecten worden enkel aangekocht als de koers onder je limietkoers van 57.20 EUR blijft. Wordt de limietkoers overschreden, dan wordt het order tijdelijk stopgezet, tot de koers weer daalt tot onder de limietkoers.

Probeer altijd een limiet te gebruiken. Zo kun je niet het slachtoffer worden van sommige heftig op en neer bewegende koersen. De ene minuut maak je verlies, de andere winst. Een andere belangrijke tip die ik je kan meegeven is om real-time koers informatie te gebruiken. De meeste internet sites werken met een vertraging van 15 minuten, net als Beursdummy.be. Heb je eenmaal een rekening geopend bij een broker dan zullen zij je meestal wel van real-time koersen voorzien.

Een tijdje later zie je of je aankoop al dan niet gelukt is. Is je aankoop gelukt dan zie je dat deze zijn toegevoegd aan je portefeuille en zie je al meteen of je aandeeltjes al een winst of verlies boeken.

Vergeet niet dat met het aankopen van aandelen zijn altijd transactiekosten gepaard. Eveneens als met het verkopen ervan. De kosten bedragen meestal 6 EUR of meer per transactie. Het is dus interessant je transacties zoveel mogelijk te beperken om je winsten zo hoog mogelijk te houden. Een aan en verkoop van je aandeel kost dus zeker al 12 EUR. Ga je voor bv. meer dan 2.500 EUR beleggen dan kunnen de transactiekosten al beginnen vanaf 12 EUR per transactie. Meestal is het zo dat hoe hoger het belegde bedrag is, hoe hoger de transactiekosten zijn.

Deze kosten zijn enorm afhankelijk van broker tot broker. Zo kan het zijn dat beleggen in aandelen van de lokale beurs of buurlanden heel goedkoop is bij je broker maar beleggen in een aandeel uit Spanje heel wat duurder uitvalt. Denk eens na over hoe je portefeuille er gaat uitzien en zoek dan de gepaste broker. Ook daar zul je zien dat je heel wat kunt besparen.

Tip: Probeer eens wat aandelen van bedrijven die je kent, aandelen van banken, aandelen die worden aangeraden door analisten of uit allerlei verschillende sectoren en bekijk wat ze doen. Misschien merk je wel dat wanneer 1 bank onderuit gaat ze allemaal volgen of wanneer een analist aanraad aandelen te kopen ze effectief ook gaan stijgen na je aankoop.

Tip: Open een tweede portefeuille en speel met het budget die je zelf kunt missen. Heb je 1000 EUR beschikbaar, speel dan daarmee zodat je eens ziet wat de mogelijkheden met je eigen budget zijn.

 HET BELEGGINGSFONDS  

Een eerste stap naar "echt" beleggen, dus waar je effectief je geld gaat insteken kan een beleggingsfonds zijn. Dit is een verzameling van aandelen die beheerd wordt door een fondsmanager en zijn beschikbaar bij je broker. Je koopt dus meerdere aandelen in één pakket die vooraf geselecteerd werden op basis van bepaalde criteria. Een fonds kan bijvoorbeeld bestaan uit enkel bankaandelen, alleen maar Chinese aandelen of een mix uit allerlei sectoren. Afhankelijk van het risico die je wilt vind je zeker een fonds die op je lijf geschreven is.

Wil je weinig risico dan kun je spelen op een indexfonds. Dit is meestal een verzameling van de sterkste of grootste aandelen uit een land. Wil je wat meer risico dan ga je voor fondsen die samengesteld zijn uit bijvoorbeeld aandelen uit Oostblok landen. De kosten voor fondsen zijn meestal wel iets hoger dan bij aandelen zelf.

 HET KIEZEN VAN EEN AANDEEL  

Zo de "inleiding" en speeltijd zitten erop. Nu komen we tot het belangrijkste onderdeel van het beleggen, namelijk het bepalen van welk aandelen we gaan aanschaffen in onze portefeuille. Er zijn algemeen gezien 3 manieren om aandelen te gaan analyseren.

1. Economische analyse

Bij de economische analyse tracht men inzicht te verkrijgen in de algemene economische situatie en de invloed daarvan op de waarde van aandelen, beleggingen. De mate van economische groei, politiek klimaat, rente-ontwikkeling, wisselkoersen, etc. hebben een grote invloed op de waarde van de beurzen in totaal.

2. Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse tracht de analist inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van afzonderlijke ondernemingen of eventuele gehele bedrijfstakken. Vooral toekomstige winstgevendheid, stabiliteit marktpositie, de manier waarop het beleid gevoerd wordt en de financiële draagkracht van een onderneming hebben grote invloed op de waarde van de uitstaande aandelen.

3. Technische analyse

Bij de technische analyse staat de koersvorming op zichzelf centraal. Koers- en volumeontwikkelingen worden grafisch weergegeven en geven inzicht in de ontwikkeling van vraag en aanbod welke uiteindelijk de prijsvorming bepalen. Trends, steun- en weerstandsniveaus, golfbewegingen en historisch herkenbare koers- en volumepatronen alsmede rekenkundig bepaalde indicatoren geven inzicht in de vraag- en aanbodsituatie en hebben daarom een statisch bepaald, voorspellend karakter.

Om nu uit te maken welk soort analyse nu de beste is, zou ik me gewoon in elk ervan gaan verdiepen. De technische analyse kent veel weerstand omdat het zich baseren op grafieken uit het verleden en analyseren van trends en tendensen hun evenveel kans lijkt te geven als het kiezen van de nummers op de lotto. Het is niet omdat nummer 24 het meest getrokken lottonummer is, dat dit de garantie biedt dat je met dit getal volgende week de lotto wint.

Ik stel dit nu inderdaad wel heel simpel voor, want er komt meer bij kijken dan dit uiteraard. Zelf geef ik de voorkeur aan het analyseren van bijvoorbeeld de jaarverslagen van een bedrijf. Het vergt natuurlijk wel enige kennis en ervaring en veel tijd maar als je het op een goeie manier aanpakt levert het je wel een leuke hobby op. Maar het kan zelfs nog veel eenvoudiger. Kijk eens naar hoeveel mensen er in de rij staan te wachten aan de kassa in de supermarkt. Zijn het er meer dan enkele maanden geleden of juist minder? Dit kan misschien voor jou al een indicatie zijn welke richting onze economie uit gaat.

Toch wil ik jullie niet onthouden van de technische analyse en daarom heb ik één van de belangrijkste en meest betrouwbare patronen uitgekozen nl. het kop- en schouderpatroon.


Figuur. Voorbeeld technische analyse: Kop - Schouder Patroon
Wanneer het om financiële grafieken gaat, is deze voorstelling een veel voorkomend verschijnsel. Wanneer op het einde van de rechterschouder de neklijn wordt doorbroken, kan het voor de belegger een indicatie zijn om bv. short te gaan. Bij short gaan hoopt de belegger op een verdere daling van de aandelen koersen.

 SHORT GAAN  

De gebruikelijke en meest gangbare manier om short te gaan is om eerst de aandelen te lenen van bv. een bank. Deze bewaart nl. de aandelen van langetermijnbeleggers en leent deze uit aan andere beleggers tegen een bepaalde "huurprijs". De belegger verkoopt deze aandelen en koopt deze aandelen op een later tijdstip en na een daling van de koersen terug.

Een voorbeeld:

Een belegger leent 5 aandelen. De prijs op dat moment speelt nog niet meteen een rol (belave misschien voor het bepalen van bepaalde kosten voor het lenen) omdat de belegger 5 aandelen leent en er dus gewoon voor moet zorgen dat hij er ook 5 teruggeeft. De belegger verkoopt nu deze aandelen voor 10 euro en krijgt daar dus 50 euro voor. De belegger heeft nu dus geen aandelen meer maar moet ze wel nog teruggeven aan de bank van wie hij ze geleend heeft. Zoals de belegger verwacht/gehoopt had dalen een tijd later plots de aandelen (door welke reden dan ook) naar 9 euro per aandeel. Hij koopt er 5 waarvoor hij dus in totaal 45 euro betaalt. Nu heeft de belegger opnieuw 5 aandelen die hij kan teruggeven aan de bank EN heeft hij er 5 euro aan verdiend (50 - 45 = 5) de leenkosten niet meegerekend.

We merken hier een belangrijk voordeel namelijk dat er geen grote inleg nodig is om tot een mooie winst te komen. Begrijp hier echter wel dat het risico VEEL groter is want was het aandeel gestegen dan had de belegger er serieus zijn broek kunnen aan scheuren.

 RISICO'S OP SCHULDEN  

Scenario 1: Je hebt een beginkapitaal van 50 euro en je koopt voor 50 euro aandelen. De koersen dalen plots en je eindigt met aandelen die in totaal nog 40 euro waard zijn. Een verlies dus op dat moment van 10 euro.

Scenario 2: Je hebt geen beginkapitaal en je leent 5 aandelen bij een bank die je meteen verkoopt voor 50 euro (omdat de koers dat op dat moment bepaalt). Je hebt nu dus 50 euro en de belofte om 5 aandelen terug te geven aan de bank. Plots stijgen de aandelen en zijn 5 aandelen 60 euro waard. De bank wil z'n 5 aandelen terug en je bent dus verplicht die ergens te gaan kopen voor 60 euro. Een verlies van 10 euro dat je niet kunt dragen omdat je geen reserve kapitaal hebt.

Je ziet nu duidelijk een verschil in het risico. Bij beide heb je evenveel verlies alleen is het risico dat je loopt om schulden te lopen veel kleiner. Het kan misschien verleidelijk zijn om zonder enige inzet te gokken op een koersdaling maar uiteindelijk kun je met nog veel minder eindigen dan waarmee je begonnen bent. De bank verwacht z'n aandelen op een bepaalde termijn terug en je kan alleen maar hopen dat binnen die tijdspanne gebeurt wad je had verwacht.

Een belangrijke les die ik hierbij wil meegeven is, zorg dat je altijd iets in reserve hebt. Je hoeft maar plots ziek te worden, de plotse verbouwing moeten betalen omdat je kelder is ondergelopen of welke plotse kost dan ook als je iets achter de hand hebt kun je dit altijd opvangen. Heb je niets waag dan zeker niet de gok om met geleend geld je leven nog moeilijker te maken. Scenario 2 zorgt niet alleen voor een hoop schulden, bovendien zal een plotse onvoorziene tegenslag boven op de schulden komen en eindig je nog dieper in de goot en riskeer je in het ergste geval je gezondheid!

Ik hoop dat ik jullie niet teveel schrik heb aangejaagd want eigenlijk is beleggen en alles wat er rond hangt gewoon big fun. En dat zal ik jullie proberen bewijzen in het volgende deel.

 EEN PRAKTISCH VOORBEELD  

In dit hoofdstukje behandel ik een praktisch voorbeeld. Het gaat om het allereerste aandeel dat ik zelf in mijn bezit heb gehad. Noem het eigenlijk de reden en start van mijn passie voor beleggen. Geheel door zelfstudie en volgens mij een beetje logisch nadenken heb ik een volgens mij verstandige keuze gemaakt omdat (zo blijkt later) het aandeel ook effectief mooi in waarde was gestegen. Op het moment dat ik het aandeel kocht was ik net als jullie nog op zoek naar wat beleggen nu eigenlijk was en vond ik het allemaal heel spannend. Net daarom is de drempel om effectief te gaan kopen net dat ietsje te hoog tot het moment komt dat je lef gekoppeld aan een doordachte beslissing dat ietsje overstijgt.

Het aandeel in kwestie heet GALAPAGOS. Galapagos is een bedrijf gespecialiseerd in de biotechnologie. Om het eenvoudig te houden werken ze aan het ontwikkelen van medicijnen. Enerzijds door hun eigen Research & Development afdeling, anderzijds door het delen van hun expertise met andere bedrijven. Meer info vind je op www.galapagos.be.

We gaan de evolutie van het aandeel over enkele jaren bekijken. Ik leg uit op basis van enkele persberichten waarom ik het aandeel heb aangekocht en aan de hand van enkele grafieken gaan we ook kijken hoe de algemene economie, persberichten en bedrijfsresultaten hun invloed hebben gehad op de koersen van Galapagos.

Ik was met vakantie in een heerlijk zuiders warm land vergezeld door enkele boeken van Paul d'Hoore (www.pauldhoore.be) en 2 exemplaren van De Tijd (www.tijd.be). In een van de exemplaren van de tijd las ik een artikel over ouder worden en de rol die medicijnen in de toekomst zullen hebben. Het ging ongeveer zo:

De markt voor gezondheidszorg lijkt een goede toekomst te hebben. Mensen worden steeds ouder en de welvaart stijgt in opkomende landen als India, Rusland en China. Hierdoor zal de vraag naar èn het gebruik van medicijnen toenemen. En met het nieuwe zorgplan van president Obama komen er in de Verenigde Staten 30 miljoen potentiële medicijngebruikers bij.

In het andere exemplaar stond een rubriek met "interessante weetjes":

Galapagos geslaagd voor eerste test op mensen

Galapagos heeft zijn eerste klinische studie met succes afgerond. Het is een eerste stap in de richting van miljoeneninkomsten. Het biotechbedrijf bewees met een test op gezonde vrijwilligers dat zijn potentieel reumamedicijn, met codenaam GLPG0259, veilig is en geen onoverkomelijke bijwerkingen heeft.


Het toeval wou nu dat ook in één van de boeken van Paul d'Hoore kort iets dergelijks stond beschreven. Voor mij was het toen duidelijk. Medicijnen waren de toekomst. Mensen worden ouder waarbij meer en meer ouderdomsziekten gepaard gaan, waaronder reuma. In het hotel was er wifi beschikbaar dus kon ik Galapagos eens googlen. GLPG0259 bleek een medicijn te zijn die werd ontwikkeld om reuma te behandelen en zat nog in de opstartfase. Het bedrijf draaide al enkele jaren met verlies maar dat werd steeds kleiner en bovendien waren er enkele Pharmareuzen sterk geïnteresseerd in een samenwerking met Galapgos.

Mijn besluit stond vast. Dit zou het worden! Eenmaal thuis gekomen kocht ik via mijn bank 130 Galapagos aandelen aan 7,34 euro. Ongeveer een totale som van 960 Euro, aankoopkosten inbegrepen kon ik nog net missen ;-). Ik kan je verzekeren dat mijn hart heel wat sneller sloeg op het moment van bevestigen. Ok, ik kon dat bedrag in het slechtste geval wel missen maar zo maar weggooien was nu ook niet de bedoeling natuurlijk.

Tip: Er bestaan heel wat online banken waar je gratis een beursrekening kunt openen en waar de aankoopkosten van aandelen heel wat lager zijn dan bij andere traditionele banken. Afhankelijk van of je bv. Amerikaanse aandelen of lokale aandelen wilt kopen zit er soms ook al een behoorlijk verschil op tussen de onderlinge online banken. Probeer eens:

Lynx
BinckBank
Keytrade
Fortuneo

De eerste dagen waren best wel spannend. Elke dag opnieuw vanaf dat de beurzen open gingen totdat ze weer sloten telkens opnieuw op die refreshknop klikken om de meest recente koersen op te vragen. Dit is eerlijk gezegd eigenlijk iets wat je juist niet moet doen omdat je dan misschien nogal impulsieve beslissingen zou gaan nemen wanneer alles iets te veel gaat zakken. Maar ik geef het toe dat in de eerste dagen en zeker bij je eerste aandelen je toch een beetje in de gaten wilt houden of je spaarcentjes (Onthoud: wat je zeker kunt missen!!) niet meteen in rook op gaan.

Tip: Openingsuren van enkele beurzen

Euronext Brussel: 9.00 - 17.30
Euronext Amsterdam: 9.00 - 17.30
Euronext Parijs: 9.00 - 17.30
NYSE: 9.30 - 16.00 (plaatselijke tijd)
NASDAQ: 9.30 - 16.00 (plaatselijke tijd)

Brussel, Amsterdam en Parijs zijn eigenlijk open tot 17u40.
Concreet: de continuhandel loopt van 9u00 tot 17u30. Vanaf 17u30 tot 17u35 wordt er niet gehandeld, maar kunnen beleggers nog markt- en limietorders inleggen. Om 17u35 wordt dan (op basis van het orderboek) de slotkoers van het aandeel berekend en kan er nog getrade worden aan die slotkoers door middel van limietorders aan de slotkoers van 17u35 tot 17u40 (marktorders en limietorders met een limiet verschillend van de slotkoers worden gedurende die 5 minuten niet aanvaard voor de beurs). Die laatste 5 minuten handel is de zogenaamde Trading at Last fase.

Wat er tussen aankoop en verkoop gebeurd is zal ik eerst weergeven aan de hand van een grafiek. De grafiek loopt nog verder dan tot het moment waarop ik verkocht heb (februari 2011) omdat er nog tal van belangrijke zaken gebeurd zijn in het bestaan van het GLPG0259 medicijn tegen reuma die helaas een minder leuk einde kenden.


Figuur. Grafiek van het koersverloop van Galapagos 09/2008 - 09-2011

Nu volgen een reeks persberichten die je kunt toetsen aan de grafiek:
De rode bolletjes geven de artikels weer in respectievelijke volgorde en zijn telkens de aanzet voor een stijging of een daling.

Augustus 2009:
Galapagos geslaagd voor eerste test op mensen

Galapagos heeft zijn eerste klinische studie met succes afgerond. Het is een eerste stap in de richting van miljoeneninkomsten. Het biotechbedrijf bewees met een test op gezonde vrijwilligers dat zijn potentieel reumamedicijn, met codenaam GLPG0259, veilig is en geen onoverkomelijke bijwerkingen heeft.


September 2009:
Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos gaat de werking van haar kandidaat-medicijn G100192 onderzoeken bij de behandeling van spierdystrofie, ook bekend als de ziekte van Duchenne. Het bedrijf werkt daarvoor samen met Charley's Fund en de Nash Avery Foundation.Uit de allianties die Galapagos al sloot met grote farmapartners kan het bedrijf de komende jaren 2,4 miljard euro mijlpaalbetalingen puren. Dat cijfer is inclusief de deal met Merck die woensdagochtend werd aangekondigd.

November 2009:
Galapagos bevestigt dat de omzet dit jaar op 100 miljoen euro zal uitkomen, goed voor een groei van 30 procent. De kaspositie eind 2009 zal 38 miljoen euro bedragen dankzij de recente kapitaalverhoging.

Januari 2010:
Het Mechelse biotechnologiebedrijf Galapagos stelt een veelbelovende start te hebben gemaakt in het klinische onderzoek met GLPG0187. Dat is een nieuwe behandelingsmethode tegen kankermetastasen, ook wel bekend als uitzaaiingen.

Januari 2010:
Het Mechelse biotechnologiebedrijf Galapagos stelt een veelbelovende start te hebben gemaakt in het klinische onderzoek met GLPG0187. Dat is een nieuwe behandelingsmethode tegen kankermetastasen, ook wel bekend als uitzaaiingen.

Januari 2010:
Galapagos gaat samen met Roche op zoek naar medicijnen tegen een chronische longziekte. Galapagos ontvangt onmiddellijk 6 miljoen euro maar dat kan oplopen tot 400 miljoen euro plus royalty's.

Januari 2010:
2009 was ons sterkste jaar tot nu toe. Galapagos treedt daarmee toe tot het selecte gezelschap van Europese biotechbedrijven die financieel onafhankelijk zijn van de kapitaalmarkt', zegt topman Onno van de Stolpe in een trading update.

Februari 2010:
Het biofarmabedrijf Galapagos heeft de Fase I-studies met een kandidaat-geneesmiddel voor de behandeling van reuma succesvol afgerond. Later dit jaar wordt een Fase II-onderzoek voor het middel GLPG0259 in gang gezet. Dat meldt Galapagos in een persbericht.

April 2010:
Europese beurzen lijden onder Griekenland en consumentenkrediet VS

September 2010:
Argenta, de dochter van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, en Janssen Pharmaceutica ontwikkelen samen medicijnen tegen kanker. De eerste fase van de samenwerking kan Galapagos, in een tijdspanne van vijf jaar, meer dan 33,5 miljoen euro opleveren. Het gaat om het grootste contract ooit voor Argenta. Dat meldt Galapagos in een communiqué. Galapagos nam Argenta, een expert in ademhalingsziekten, in februari over voor 16,5 miljoen euro. Het Britse bedrijf telt 140 medewerkers, voornamelijk in Harlow.
Ruim een halfjaar later steekt Argenta zijn grootste contract ooit op zak. Het bedrijf gaat zij medicinale chemie en biologie toepassen op targets van Janssen. Argenta zorgt voor de optimalisatie van moleculen tot het stadium van kandidaat-medicijnen.
In een eerste fase kan de deal Argenta/Galapagos tot meer dan 33,5 miljoen euro opleveren, gespreid over vijf jaar. De uiteindelijke inkomsten hangen af van de resultaten.
Janssen kan de samenwerking uitbreiden met extra targets, tot een totaal van 15.
'We zien een stijgende vraag naar meerjarige, brede samenwerkingen met onze service business waarbij we het hele scala van onze medicijnontwikkeling kunnen inzetten', zegt Onno van de Stolpe, gedelegeerd bestuurder van Galapagos in het persbericht.


Oktober 2011:
De beurzen sloten van Frankfurt tot New York in het rood. Voor de Europese beurzen was het de zesde verliesdag op rij, goed voor de langste verliesreeks sinds januari 2009. Vooral de financials en de auto-aandelen zaten in het defensief. Wall Street bracht evenmin beterschap.

April 2011:
De biotechnologiegroep Galapagos krijgt op Euronext Brussel een tik van meer dan 20 procent nadat ze haar programma voor de ontwikkeling van reumamedicijnen moet bijsturen. Galapagos kondigde vrijdag aan de klinische studie van een van die potentiële reumamiddelen stop te zetten na tegenvallende resultaten. De groep zet wel volop in op de ontwikkeling van de andere potentiële reumamedicijnen in portefeuille.

 ADEMPAUZE  

Zo dat was wel even een hele hoop informatie hé. Ik wil alleen maar aantonen dat aandelen heus niet zomaar van koers gaan veranderen. Het is dus uitermate belangrijk om je via allerlei kanalen te laten informeren. De kranten zijn een makkelijk middel. Je slaat een pagina open, neemt je markeerstift bij de hand en duidt de belangrijkste zaken aan. Het nadeel van een krant is echter dat het nieuws meestal al "oud" is tegen de tijd dat het verschijnt. Ik kan je alleen maar aanraden om je in te schrijven op allerlei gespecialiseerde nieuwssites en zo een een reeks onderwerpen te selecteren waarover je graag op de hoogte wordt gehouden. Enkele interessante nederlandstalige nieuwssites zijn Beursduivel, De Tijd, Analist, IEX, etc. Bij deze wordt je meestal via mail verwittigd wanneer een nieuw artikel verschijnt. Maar ook Twitter en Facebook kunnen een handig instrument zijn. Zo kun je zelfs op je smartphone op de hoogte gehouden worden. Hier is dan weer het voordeel dat je nieuws van gebruikers van deze sociale media over de hele wereld kunt volgen en meteen een discussie kunt aanvatten. Zo kun je dus je eigen mening de wereld insturen en kijken of anderen het eens zijn met je volgende beleggingsplannen. Sinds een tijdje kun je nu ook Beursdummy volgen op Twitter (@Beursdummy).

 CFD'S 

In de tabel op de BEL-20 pagina vind je de dagelijkse stand van de BEL-20.

In de kolommen HOOG/LAAG%, HOOG/SLOT en LAAG/SLOT wordt met een donkergrijze kleur aangegeven wanneer het aandeel een koersschommeling van meer dan 5% heeft ondergaan en een lichtere grijze kleur wanneer het aandeel een schommeling van meer dan 2% heeft ondergaan.

Ik volg deze cijfers dagelijks op en bekijk welke aandelen grote schommelingen ondergaan om via CFD's op deze schommelingen in te spelen en zo kleine winsten per dag te maken.

 WAT ZIJN CFD'S? 

Bij CFD's handel je in aandelen zonder er ooit zelf eigenaar van te worden. Ze worden vooral gebruikt om op schommelingen op korte termijn in te spelen. Stel je koopt voor 5.000 EURO GOOGLE aandelen dan hoef je bv. maar zelf 200 euro in te leggen. Zo bezit je bv. 10 aandelen aan 500 EURO en heb je voor elk aandeel maar 20 EURO betaald. MAAR als het aandeel 1% daalt verlies je dus 50 EURO (want je hebt een contract aangegaan voor 5.000 EURO). Tov je 200 euro is dat dus al meteen een verlies van 25%!!! 

Het gevaar bestaat dus dat je voor weinig geld veel aandelen kunt verhandelen maar dus ook VEEL SNELLER verlies kunt maken wanneer het fout gaat. Let er dus op dat CFD's een ZEER RISICOVOLLE investering zijn en ik deze zeker niemand wil aanraden zonder over voldoende kennis te beschikken.

Op www.plus500.be kun je een gratis account aanmaken om het eens te testen.

BINNENKORT VERVOLGD... (LAATST BIJGEWERKT OP 16/10/2014)